FBI dan MELTA Akan Anjurkan Webinar CEFR

KHAMIS I 04 OGOS 2022 - Fakulti Pengajian Bahasa & Pembangunan Insan, UMK & Persatuan Pengajaran Bahasa Inggeris Malaysia (MELTA) Chapter Kelantan, berbesar hati menjemput anda ke webinar yang akan datang.

Topik:    Melaksanakan CEFR dalam Pendidikan Bahasa Inggeris: Cabaran & Halatuju Ke Hadapan

Penceramah:    Profesor Dr. Zuraidah Mat Don, Akademi Bahasa, UTM

Moderator:  Pn Atirah Izzah Che Abas, Fakulti Pengajian Bahasa & Pembangunan Insan, UMK

Tarikh:      9 Ogos 2022 (Selasa)

Masa:      2.30PM – 4:30PM

Platform:   Google Meet (https://meet.google.com/qgo-aeig-dki) dan Saluran YouTube MELTA

Webinar ini akan membincangkan isu-isu berkaitan dengan pelaksanaan Common European Framework of References for language (CEFR) dalam Pendidikan Bahasa Inggeris khususnya dalam sistem Pendidikan Malaysia. Penceramah ialah Profesor di Akademi Bahasa, Universiti Teknologi Malaysia. Beliau ialah Pengerusi Majlis Standard dan Kualiti Bahasa Inggeris di Kementerian Pendidikan yang bertanggungjawab untuk  perancangan  Pelan Halatuju Pembaharuan Bahasa Inggeris 2015 -2025 sebagai sebahagian daripada Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025. Pelan hala tuju ini antara lain berfungsi sebagai garis panduan untuk pengamal ELT untuk menyelaraskan amalan pengajaran mereka dengan CEFR. Hasil kerja beliau telah memberikannya anugerah untuk 25 Pendengar Wanita Cemerlang Terbaik di Dunia 2021 oleh Pusat Mendengar Global (GLC), sebuah pertubuhan bukan untung antarabangsa terkemuka yang berdedikasi, yang mempromosikan usaha murni mendengar di seluruh dunia dan menggalakkan individu, organisasi dan institusi untuk bekerjasama bagi menghadapi cabaran mendesak masyarakat.

Jemputan ini dipanjangkan kepada semua kakitangan dan rakan sekerja yang berkaitan. E-sijil kehadiran akan diberikan kepada semua peserta dan masa latihan akan direkodkan untuk kakitangan UMK.